II-IV X-XI

Systematyka
 Rząd: wróblowe (Passeriformes )
 Rodzina: skowronki (Alaudidae )
 Gatunek: skowronek (Alauda arvensis )

Charakterystyka
     Bardzo liczny ptak lęgowy, związany z krajobrazem rolniczym. Pieśń skowronka jest jednym ze zwiastunów wiosny. Skromnie ubarwiony, brunatno-szary, ziemisty.  Wierzch ciemno plamkowany, spód ciała jasny z widocznym ciemnym kreskowaniem. Na głowie mały, ruchomy czubek z piór. długi ogon biało obrzeżony, obrzeżenie dobrze widoczne w czasie   podrywania  się skowronka do lotu. Skrzydła trójkątne. Skowronek migruje na krótkie odległości a także zimuje na terytorium Polski, przeważnie na zachodzie kraju. 

Wielkość
 długość ciała 18-20 cm
 rozpiętość skrzydeł 30-35 cm
 waga  30-45 g

Pokarm
 Owady we wszystkich stadiach rozwoju, dżdżownice, pająki oraz inne bezkręgowce. Jesienią i zimą dietę uzupełniają nasionami traw ,chwastów i zbóż.

Śpiew ♫ 
(Nagranie audio: Paweł Szczepaniak)

  Pieśń skowronka nieodzownie kojarzy się z nadejściem wiosny. Ujmujący trel znany chyba każdemu.  Szybki, świergocząco - wibrujący. Śpiewa wzbijąc się w powietrze  na znaczną wysokość, by tam wisząc w jednym punkcie nieustannie wykonywać swą pieśń.

Rozród i gniazdowanie
  Skowronek wyprowadza kilka (nawet do trzech) lęgów w sezonie. Sezon rozpoczyna się już w lutym po powrocie ptaków na lęgowiska. W ciepłe dni samiec rozpoczyna swą godową pieśń unosząc się wysoko nad swoim terytorium. Pieśń tą kontynuuje również gdy samica buduje gniazdo i siedzi na jajkach. Gniazdo usytuowane na ziemi w płytkim dołku, zbudowane z suchych traw, wyściełane włosiem. Gniazdo zawsze dobrze ukryte. Jaja w ilości 3-5 szt. wysiadują oboje rodzice przez okres ok dwóch tygodni.  Pisklęta opuszczają gniazdo po 10 dniach, lecz nie są samodzielne. Czekają dobrze ukryte na powrót rodziców z pożywieniem. Usamodzielniają się po trzech tygodniach od wyklucia, kiedy to uzyskują zdolność do lotu. 

Biotop
 Powszechnie występuje w krajobrazie rolniczym. Lubi tereny otwatre i szerokie.  Mozaika pól, łąk  i pastwisk to jego środowisko. 

 

Opracował:   Sylwester Kocot