Systematyka
 Rząd: blaszkodziobe (Anseriformes)
 Rodzina: kaczkowate (Anatidae)
 Gatunek: czernica (Aythya fuligula)

Charakterystyka

Kaczor w upierzeniu godowym ma głowę, szyję i pierś czarne z granatowo purpurowym, fioletowym i zielonym połyskiem. Na potylicy znajduje się dość długi czub utworzony z wąskich piórek. Wierzch ciała jest cały czarny. Brzuch, boki i lustereczko ciała są białe. Dziób jest popielatoczarny z czarnym paznokciem. W stanie spoczynku upierzenie obojga płci są podobne.

Samica w upierzeniu godowym jest podobna do samca z tym, że barwa wierzchnia jest zastąpiona ciemnobrunatną bez połysku z jasnym brzuchem i białym wąskim paskiem wokół nasady dzioba. Podobnie jak u samca z tyłu głowy ma czub, który jest mniejszy. Młode osobniki są podobane do samicy.
 

Wielkość
długość ciała 40 - 47 cm
rozpiętość skrzydeł  72 cm
waga 500g - 1kg

Pokarm
Pokarmem czernicy są głównie drobne mięczaki i skorupiaki oraz owady, uzupełniane przez rośliny głównie nasiona. W miastach karmione są pieczywem co nie jest dobrym rozwiązaniem. Pokarm zdobywany jest w czasie nurkowania, zwykle na głębokości 2 - 5 m. 

Śpiew/Głos ♫ 
(Nagranie audio: Tomasz Ogrodowczyk)

Głos u samca  w czasie toków jest wydawany w ten sposób "gui gui" natomiast samica wydaje chrapliwe "karrr".

Rozród i gniazdowanie
Toki wstępne i dobieranie się w pary odbywają się na zgrupowaniach zimowych i są kontynuowane w czasie przelotów i na miejscach lęgowych. Gnieżdżą się dość późno, bo dopiero od czerwca do lipca.  w ciągu roku jest wyprowadzany jeden lęg ale zdarza sie gdy gniazdo zostaje zniszczone może go powtórzyć. Samica w tym okresie składa od 5 - 12 jaj i wysiaduje je 23-25 dni a gniazdo zakłada w różnych miejscach blisko wody np. na zwałach czcin, brzegach, platformach lub wysepkach. Zdolność latania młode osiągają po siedmiu tygodniach od wyklucia.

Biotop
Słodkowodne zbiorniki wodne o gęsto zarośniętych brzegach i otwartym lustrze wodnym. Spotkać można czernicę również na stawach lub oczkach wodnych w parkach gdzie dobrze się zadamawia. Zimą pojawiają się liczne skupiska czernic i można to zaobserwować na Zalewie Szczecińskim, Wiślańskim a także nad Bałtykiem. Jest to ptak częściowo osiadły a na zimowiska potrafi odlecieć nad Morze Śródziemne, Kaspijskie czy Czarne. Czernice przylatują z zimowych siedlisk w okolicy marca do połowy maja a odlatują od sierpnia do grudnia. Ptak ten doskonale pływają i nurkują.


Jest ptakiem częściowo chronionym. W Polsce gatunek łowny od 15 sierpnia do 21 grudnia 

Opracował:   Mirosław Rataj