ściśle chroniony cały rok

 

     

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: drozdowate(Turdidae)
Gatunek: kos (Turdus merula))

Charakterystyka
Popularny i szeroko rozpowszechniony ptak lasów, pól, ogrodów i parków. Samiec intensywnie czarny z pomarańczowym dziobem i obrączką oczną. Samica ciemnobrązowa, dziób ciemny lub żółty, podbródek jaśniejszy, palmkowany, spód delikatnie nakrapiany. Młode podobne do samicy, ale bardziej brązowe i więcej nakrapiane na spodzie ciała. Niedojrzałe samce są matowoczarne. Rozróżnienie  płci w terenie nie przysparza większych problemów. Obie płci mają podobną wielkość. Kosy mają dość długi ogon, w odróżnieniu od nieco mniejszego szpaka. Lot kosa jest dość zwinny, ale powolny

Wielkość
długość ciała 24-27cm
rozpiętość skrzydeł  34-40 cm
waga 110 g

Pokarm
Kosy  jak większość drozdowatych są specjalistami w polowaniu na dżdżownice, które wynajdują w trawie i wyciągają w całości z ich kanalików. W kresie owocowania chętnie zjadają  truskawki i czereśnie. W okresie zimowym zjadają owoce drzew i krzewów, które zostały na zimę na drzewach.

Śpiew  ♫ 
(Nagranie audio: prof.Włodzimierz Meissner KEiZK UG)

Śpiew kosa odznacza się bogactwem melodii i harmonią. Kos jest jednym z bardziej muzykalnych ptaków. Usłyszeć można go już pod koniec lutego,  najczęściej  wczesnym rankiem, gdy wyśpiewuje swoją podobą do fletu złożoną melodię

Rozród i gniazdowanie
Godowe piosenki oznaczające terytoria kosów słychać już późną zimą. Ptaki w tym celu zajmują wysokie miejsca – czubki drzew lub anteny. Samiec w swoim rewirze nie toleruje żadnych innych kosów, prócz swojej partnerki. Walki między kosami są zaciekłe i nierzadko ptaki się ranią.W ciągu roku wyprowadza kilka lęgów (najczęściej do 3) od końca marca do lipca. Gniazdo zakładane jest zazwyczaj nisko w koronie niewielkiego drzewa, przy pniu lub w rozwidleniu gałęzi i żywopłotach jak również w załomach murów i innych miejscach przypominających półdziuple. 4- 6 jaj wysiadywane jest przez okres 12–14 dni przez samicę. Samiec co jakiś czas zmienia samicę pozwalając jej na chwilę odpoczynku i zdobycie pokarmu. Pisklęta, opuszczają gniazdo po 13–14 dniach. Okryte są ciemnoszarym puchem. Przez około 3 tygodnie, do uzyskania samodzielności, są karmione przez samca podczas gdy samica przystepuje do następnego lęgu.

Biotop
Wszelkie lasy z bujnym podszytem, parki, ogrody i inne obszary z drzewami lub krzewami. Przystosowany do życia wśród krzewów, zwłaszcza liściastych.


Opracował:   Sylwester Kocot