ściśle chroniony osiadły

 

     

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: sikorowate (Paridae)
Gatunek: modraszka, sikora modra (Cyanistes caeruleus syn. Parus caeruleus)

Charakterystyka
Mniejsza i jaśniejsza od sikory bogatki z niebieską biało obwiedzioną czapeczką i intensywnie niebieskimi, zwłaszcza u samca, skrzydłami.  Wierzch ciała oliwkowozielony, spód jasnożółty. Przez środek brzucha przebiega niewyraźny, ciemniejszy, czarniawy pasek. Czoło i policzki białe. Dziób czarny.  Młode ptaki są wyraźnie bledsze, z oliwkową czapeczką, żółtymi policzkami  i zielononiebieskimi skrzydłami.

Wielkość
długość ciała 11-12cm
rozpiętość skrzydeł  20cm
waga 11 g

Pokarm
Zjada owady, pajęczaki i inne drobne bezkręgowce oraz małe nasiona. Wiosną oprócz pokarmu roślinnego je również nektar wierzbowy, pączki i soki drzew, a jesienią jagody. Zimą nasiona, jagody i inne owoce i tłuszcze podawane karmniku.

Śpiew ♫ 
(Nagranie audio: prof. W.Meissner KEiZK UG)


Przeważnie śpiewa wysokie "sisisiudu" na ostatniej sylabie wyższe, a czasem tylko "sisisi".  Gdy jest zaniepokojona woła gwałtownie "czerettetet" lub wysoko "tsi tsi tsi". 

Rozród i gniazdowanie
Okres godowy zaczyna się wczesną wiosną trelami samca. Samica usuwa z dziupli starą wyściółkę i urządza w środku "miękkie" gniazdo.  Buduje je z mchu, sierści i piór  w  dziuplach, stosach drewna, a czasem nawet w małych norach.  Chętnie korzysta ze skrzynek lęgowych. Zwykle wyprowadza jeden lęg w maju i czerwcu. W gnieździe  samica składa 7-13 białych, blado-brązowych, nakrapianych jaj, które wysiaduje około 14 dni. Pisklęta, gniazdowniki, opuszczają gniazdo po 17–18 dniach. Liczba potomstwa jest tak duża, że wykarmienie młodych wymaga od obu rodziców dużego wysiłku. Karmią je owadami i ich larwami (gąsienicami i czerwiami).

Biotop
Modraszka, tak jak inne sikory, to ptak typowo leśny. Występuje licznie w lasach liściastych i mieszanych a także w parkach, sadach i ogrodach.

 

Opracował:   Sylwester Kocot