ściśle   IV przyloty  IX-X odloty

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: pokrzewkowate (Sylviidae)
Gatunek : kapturka (Sylwia atricapilla)

Charakterystyka
Nieco mniejsza od wróbla, szczupła, o stosunkowo dużej głowie. Dorosłe są z wierzchu oliwkowo brązowo szare i biało szare od spodu. Samiec ma czarną czapkę, samica rdzawo brązową. Młode są podobne do samicy, ale ciemniejsze. Szybko przemyka w gąszczu krzewów lub koronach drzew. Z drzewa na drzewo przelatuje falistym lotem.

Wielkość
długość ciała 14-15 cm,
rozpiętość skrzydeł 23,5 cm,
waga 15-21   g.

Pokarm
Pokarm zdobywa na krzewach i drzewach, Latem głównie owady we wszystkich stadiach rozwojowych, pod jesień również soczyste jagody, głównie bzu czarnego, jarzębiny i kaliny.

Śpiew  ♫ (Nagranie audio: Paweł Szczepaniak)
Samiec jest jednym z najznakomitszych śpiewaków. Śpiewa w koronach drzew chętnie i często, nawet po okresie lęgowym.

Śpiew jest bardzo głośny, zmienny, melodyjny, o długich zwrotkach, kończy się czystymi, fletowymi tonami, rytmem przypominający oberka. Poszczególne elementy śpiewu są zmienne, występ może być przedłużany, zawierać wiele naśladownictw i przypominać stłumiony śpiew gajówki, a część główna bywa niekiedy mało melodyjna, ale jej czysto fletowe brzmienie jest zawsze znamienne. Odzywa się i alarmuje twardym „tek”, ostrzejszym niż głos gajówki, niekiedy też „czerr”, a w duzym zaniepokojeniu „tek-tek-tek-ciek- czerr”

Rozród i gniazdowanie
Na terenach lęgowych od kwietnia do lipca można usłyszeć jej śpiew i wabienie. Nietrwałe, cienkościenne gniazdo z chrustu i suchych źdźbeł starannie wysłane delikatnymi korzonkami i włosiem, stosunkowo łatwo znaleźć przeglądając nisko nad ziemią krzewy i niskie drzewa. Gniazduje pojedynczymi parami, wyprowadza do 2 lęgów w roku. Od kwietnia do czerwca składa 4 do 6 żółtawych, brązowo plamkowanych jaj , które oboje rodzice wysiadują przez 12 dni i opiekują się przez 14 dni w gnieździe i kilka dni poza nim. Samica odwraca uwagę drapieżnika od gniazda, udając, że jest zraniona. Po udanym pierwszym lęgu wyprowadzają drugi w czerwcu lub lipcu.

Biotop
  Zamieszkuje prześwietlone, mało zwarte lasy z krzaczastym podszytem, parki oraz ogrody, od nizin po piętro kosodrzewiny.   

Gatunek objęty ścisłą ochroną gatunkową. Wędrowny.Odlatuje do strefy Morza Śródziemnego i północnej Afryki we wrześniu i październiku wraca w kwietniu. W łagodne zimy zdarzaja się, że w Środkowej Europie zimuje.

Opracowała:   Wanda Kula