ściśle chroniony III - IV przyloty IX-XI odloty

 

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: drozdowate (Turdidae)
Gatunek: śpiewak (drozd śpiewak)(Turdus philomelos)

Charakterystyka
Pospolity gatunek drozda występujący we wszystkich typach lasów. Ubarwienie z wierzchu ciała brunatne, spód ciała gęsto plamkowany na beżowym tle. Słabo skontrastowany rysunek na twarzy. Nazwa tego ptaka właściwie oddaje jego zdolności wokalne. Jego urozmaicona piosenka składająca się z wielu powtarzanych, fletowych motywów i rozbrzmiewa aż do zmroku. Dymorfizm płciowy nie występuje . Zarówno samiec, jak i samica są ubarwione jednakowo. Drozdy te mają brązowy grzbiet, pierś i boki  w kolorze ochry, brzuch kremowożółty z wyraźnymi ciemnobrązowymi cętkami w kształcie litery „V”, podbrzusze barwy białej. Dziób żółtawy, nogi i stopy różowe.

Wielkość
długość ciała 22-24 cm
rozpiętość skrzydeł  33-36 cm
waga 60 - 80 g

Pokarm
Owady, dżdżownice i inne bezkręgowce, także jagody. Ślimaki stanowią ważny składnik jego pożywienia, zwłaszcza w czasie suszy lub surowej pogody, kiedy trudno jest mu znaleźć inny pokarm. Drozd używa wybranego przez siebie kamienia jako „kowadła”, na którym rozbija zewnętrzne szkielety ślimaków, zanim wydobędzie ich miękkie ciało, które czyści na ziemi przed spożyciem.  

Śpiew ♫ 
(Nagranie audio: prof. W.Meissner KEiZK UG)

Ten ptak istotnie kocha śpiew i dla jego brzmienia dawniej był przetrzymywany w klatkach. Piosenka samca, dobiegająca z dachów, drzew albo innych dogodnych, położonych wysoko miejsc, jest głośna i melodyjna. Do śpiewu wplata różne motywy. Pojedynczy samiec może mieć w swoim repertuarze powyżej 100 zwrotów,  wiele z nich zapożycza od swoich rodziców i innych ptaków. Naśladownictwo może obejmować również dźwięki emitowane przez rzeczy, takie jak np. telefon.

Rozród i gniazdowanie
Samica drozda śpiewaka buduje jedno z najdziwniejszych i najtrwalszych gniazd. Z zewnątrz jest to solidna głęboka czarka w środku wyłożona próchnem drzewnym zmieszanym z śliną, co po wyschnięciu daje gładką formę trwałą przez wiele lat. Gniazdo nie jest ani miękkie, ani ciepłe. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Składa 4 do 5 jasnych, błyszczących, niebieskich jaj, pokrytych miejscowo czarnymi lub fioletowymi plamami. Wysiadywanie twa 13-14 dni. Młode pozostają w gnieździe przez około dwa tygodnie. Po opuszczeniu gniazda są przez jakiś czas karmione przez rodziców.

Biotop
Zamieszkuje lasy, zadrzewienia śródpolne i miejskie parki. Podczas wędrówek pojawia się wśród polnych i nadwodnych zakrzaczeń i na terenach otwartych pojedynczo lub w niewielkich grupach.


Opracował:   Sylwester Kocot