ściśle V przylotyVIII-IXodloty

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes )
Rodzina: pokrzewkowate (Sylviidae)
Gatunek: gajówka , pokrzewka ogrodowa (Sylvia borin)

Charakterystyka
Najmniej kontrastowo ubarwiona pokrzewka. Niepozorne upierzenie wynika to z tego, że w gęstym podszycie i podroście nie ma ono znaczenia sygnalizacyjnego, a ptaki między sobą komunikują się za pomocą śpiewu. Wierzch jednolicie szarobrązowy, lekko oliwkowy, o mysim odcieniu, spód jasnobeżowy, z białym brzuchem, płowymi bokami i pokrywami podogonowymi. Na bokach szyi widać popielatą plamę. Skrzydła brązowe, ciemniejsze od grzbietu. Ogon też szarobrązowy. Oczy ciemnobrązowe z jasną obwódką, słabo zaznaczoną brwią. Dziób jest długi i szydłowaty .  Ma podobny kolor co nogi - łupkowoszary. Młode i dorosłe ptaki nie różnią się znacznie ubarwieniem - młode ptaki mają brązowy wierzch i żółtobrązowy spód ciała, bez wyraźnego rozjaśnienia na podgardlu. Rozmiarami porównywalna do smukłego wróbla.  Prowadzi skryty tryb życia w gęstym listowiu .

Wielkość
długość ciała 15 cm
rozpiętość skrzydeł  23 cm
waga 18 g.

Pokarm
Drobne i miękkie owady we wszystkich stadiach rozwojowych zbierane z gałązek i liści krzewów oraz drzew, natomiast jesienią i w czasie migracji jedzą dużo mięsistych owoców roślin drzewiastych, jagód, zwłaszcza bzu czarnego .

Śpiew  ♫
(Nagranie audio:Tomasz Ogrodowczyk)

Śpiewa bogatym, urozmaiconym śpiewem złożonym z wielu fletowych i szczebiotliwych tonów.  W ukryciu oznajmia konkurentom, że dany teren jest zajęty. Już w starożytności hodowcy ptaków uznawali trel gajówki wraz z kapturką za drugi najpiękniejszy słyszany w Europie zaraz po słowiku rdzawym .

Rozród i gniazdowanie
Gniazdo buduje samica nisko w krzewach, dobrze ukryte na bocznych gałązkach i osłonięte trawami i roślinnością zielną, konstrukcja gniazda luźna i prześwitująca, zbudowana z łodyżek traw, wyścielona miękkimi trawami .
Od maja do lipca składa 4-6 jaj brązowobiałych lub żółtawych z zielonkawymi plamkami. W ciągu roku wyprowadza 1-2 lęgi w ciągu roku. Wysiadywanie trwa 13-14 dni. Wysiadują i opiekują się młodymi oboje rodzice. Ptaki często wysiadują jajo kukułki. Pisklęta opuszczają gniazdo po 12-14 dniach, czasem nawet wtedy, gdy nie potrafią jeszcze latać. Choć pokrzewki ogrodowe wyprowadzają jeden lęg w ciągu roku to samiec może budować drugie gniazdo, którego potem ptaki nie wykorzystują. W lęgu uzupełniającym, po stracie pierwszego samica składa przeważnie trzy jaja .

Biotop
Wilgotne lasy  liściaste i mieszane oraz ich obrzeża z obfitym podszytem,  nad strumieniami, zagajniki, zadrzewienia śródpolne, liściaste młodniki i parki wiejskie. Omija parki w miastach, rzadko można ją spotkać w zdziczałych ogrodach. Najchętniej przebywa w gęstych krzaczastych zaroślach, które opuszcza dość rzadko.
 


Opracował:  Sylwester Kocot