ściśle chronionyIII- IVprzyloty X-XIodloty

     

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: drozdowate (Turdidae)
Gatunek : kwiczoł (Turdus pilaris)

Charakterystyka
Ptak wielkości kosa, o typowym wyglądzie drozda. Dorosłe mają wierzch głowy, kark i kuper szare oraz brązowy grzbiet. Na gardle i piersi ma wyraźne brązowoczarne plamki. Samiec ma wyraźne czarne plamki na ciemieniu i czarny ogon. U samicy plamki na ciemieniu są drobniejsze, a ogon brązowawy i całe ubarwienie mniej kontrastowe. Młode mają wyraźniejszy rysunek na grzbiecie i stronie brzusznej. Po ziemi ptak biega i skacze, często przystaje, przesiaduje na drzewach. Po fazie aktywnego lotu podczas którego dość wolno uderza skrzydłami następuje nagłe przyspieszenie ze skrzydłami przylegającymi do ciała. Trudny do pomylenia z innym ptakiem. Towarzyski i hałaśliwy, zwłaszcza zimą przemieszcza się w dużych stadach po otwartych przestrzeniach.

Wielkość
długość ciała 24-27 cm
rozpiętość skrzydeł 39-43 cm
waga 80-140  -g

Pokarm
Jego pokarmem są drobne ślimaki, pierścienice, owady i jagody zdobywane na ziemi i drzewach.

Śpiew/Głos ♫ 
(Nagranie audio: Paweł Szczepaniak

Jego pieśń jest mieszaniną świergotliwych, świszczących oraz skrzypliwych dźwięków, śpiewa zarówno siedząc jak i lecąc.

Rozród i gniazdowanie
W sezonie lęgowym łatwo można stwierdzić jego obecność na podstawie głosu. Często gniazduje w małych koloniach. Nie oddala się zbyt daleko od gniazda, którego czasem wcale nie ukrywa. Gniazdo buduje na gałęzi drzewa przy pniu. Od kwietnia do czerwca samica składa 4- 6 zielonkawych jaj, pokrytych gęsto rdzawobrązowymi plamkami i wysiaduje je 14 dni. Pary gniazdują oddzielnie, wyprowadzają do dwóch lęgów w roku. Pisklętami opiekują się obydwoje rodzice przez 14 dni w gnieździe i 14 dni poza nim. Często zaciekle broni jaj i młodych przed drapieżnikami, opryskując napastnika swoimi odchodami. Mniejsze ptaki niekiedy zakładają gniazda blisko gniazd kwiczoła, korzystając ze swoistej "ochrony".

Biotop
Zamieszkuje małe laski, obrzeża kompleksów leśnych, zadrzewienia w pobliżu podmokłych łąk i pastwisk od nizin po górną granicę lasu. Poza sezonem lęgowym przebywa również na polach, w ogrodach, wysadzanych drzewami alejach. Jest ptakiem licznym, jego liczebność zwiększa się na niektórych terenach.   

 

Wędrowny, przeloty III–IV i X–XI. Część populacji w Europie środkowej osiadła.

Opracowała:   Wanda Kula