III- V  IX- XI     

Systematyka
Rząd: Szponiaste (Falconiformes )
Rodzina: Jastrzębiowate (Accipitridae )
Gatunek: Błotniak zbożowy (Cirrus cyaneus)

Charakterystyka
Mniejszy od błotniaka stawowego. Ubarwieniem przypomina dwa pozostałe gatunki błotniaków, od których różni się tylko szerszymi skrzydłami zakończonymi czterema , nie trzema wydłużonymi lotkami. Stary samiec jest z górnej strony popielaty, pod spodem czysto biały, jak mewa srebrzysta, bez ciemnych pręg na wierzchu skrzydeł. Samica i młode brązowane. We wszystkich szatach duża biała plama na kuprze.

Wielkość
długość ciała 46-49 cm
rozpiętość skrzydeł  110 - 122 cm
waga samca 336 - 388 g, samicy 540 g

Pokarm
Żywi się głównie ptakami i gryzoniami. Nie gardzi jaszczurkami, żabami i owadami. Poluje, latając nisko nad ziemią i atakując ofiary z zaskoczenia. Zwykle żeruje pojedynczo.

Śpiew/Głos ♫ 
(Nagranie audio: czasowo niedostępne)

Odzywa się rzadko „egri „ , „gegege”, „gije”

Rozród i gniazdowanie
Tworzy monogamiczne pary i łączy się w pary na jeden sezon. Jednak na obszarach, gdzie gatunek ten występuje w większym zagęszczeniu, samce odbywają często lęgi z kilkoma samicami jednocześnie. Gniazdo na polu wśród roślin uprawnych, na łące w trawie, często wśród bagien, usłane na ziemi ze słomy, trawy lub wrzosu. Wysiadywaniem 3 – 6 jaj zajmuje się wyłącznie samica .

Biotop
Spotykany jest na bagnach, torfowiskach i łąkach szczególnie w okresie lęgowym, niekiedy również na terenach uprawowych i obrzeżach młodników. Poza sezonem lęgowym często nocuje gromadnie na ziemi.


Objęty ścisłą ochroną gatunkową i wymaga ochrony czynnej. W Polsce ostatnio nie stwierdzono lęgów tego gatunku. Wędrowny. Migruje od marca do maja i od września di listopada.

Opracował/a:   Wanda Kula