IV - V   VIII -IX    

Systematyka
  Rząd: gołębiowe ( Columbiformes )
  Rodzina: gołębiowate ( Columbidae )
  Gatunek: turkawka ( Streptopelia turtur )

Charakterystyka
 Gołąb o drobnej, smukłej sylwetce, niewiele większy od kosa. Dość wzorzyście upierzony. Brązowo-cynamonowe łuskowanie  piór grzbietu i skrzydeł z czarnymi cętkami pośrodku. Po bokach karku jasne plamy tworzą swoisty kołnierzyk przecięty czarnymi pasami. Pierś różowawa z sinym nalotem. Tęczówki oczu pomarańczowe, nogi czerwone. Na ogonie środkowe sterówki ciemne na całej swojej długości. Pozostałe zakończone są białym kolorem, zewnętrzne - białe również po bokach . Ogon rzuca się w oczy podczas lotu szczególnie w czasie startu.  Młode ptaki ubarwione bardziej jednolicie i mniej intensywnie, brudnobrązowe i szarobeżowe bez widocznego kołnierzyka. Jest dobrym lotnikiem, doskonale manewruje podczas lotu między gałęziami drzew.

Wielkość
 długość ciała 25 - 27  cm
 rozpiętość skrzydeł  54 - 55  cm
 waga 150  g

Pokarm
  Pokarmem turkawek są przeważnie nasiona chwastów, traw, zbóż, pączki roślin zbierane na ziemi. Dietę urozmaicają połykajac drobne ślimaki wraz ze skorupkami. Często połykają drobne kamyki którymi wspomagają sobie rozcieranie pokarmu w żołądku.

Śpiew/Głos ♫ 
(Nagranie audio: Tomasz Ogrodowczyk)

 W okresie godowym odzywa się miękkim ,przyjemnym dla ucha  turr - turr - turr , od czego zresztą wzięła się jej nazwa. Jest odgłosem terytorialnym informującym inne samce o zajęciu tego terenu, jak również ma na celu zwrócenie uwagi samicy.

Rozród i gniazdowanie
  Po przylocie na lęgowiska samiec intensywnie "grucha" nawet w najbardziej upalne godziny, podczas gdy inne ptaki szukają wytchnienia w cieniu. W szczytowej fazie toków do skromnego głosu dochodzi lot godowy, w którym samiec wzlatuje do góry głośno klaszcząc skrzydłami.  Turkawki składają  dwa jaja w skromnym gnieździe zbudowanym z luźnych gałązek. Umiejscowione jest w gęstych krzewach w plątaninie gałęzi. Jaja wysiadywane są na zmianę przez oboje rodziców przez okres 14-15 dni. Po wykluciu pisklęta przebywają w gnieździe przez kolejne 18-20 dni. Po tym czasie są zdolne do opuszczenia gniazda.
 

Biotop
   Turkawki bytują na skaraju lasu wśród zarośli, żywopłotów, ale zawsze blisko pól uprawnych, bardzo chętnie w pobliżu wody. Gniazda budują w olsach z bujnym  podszytem.  


  W przeszłości turkawka była bardzo licznym gatunkiem. W dzisiejszych czasach jej ilość dość znacznie zmniejszyła się. Jedną z ważniejszych przyczyn jej zaniku jest intensywność polowań na ten gatunek w basenie morza śródziemnego. Poluje się tam na nie  nawet w okresie lęgowym.      Ponadto intensyfikacja rolnictwa, scalanie gruntów, wycinanie żywopłotów, osuszanie olsów zabierają wartościowe dla turkawek tereny rozrodcze.

Opracował:   Sylwester Kocot