III- IV   IX-XI    

Systematyka
  Rząd: wróblowe (Passeriformes )
  Rodzina: skowronki (Alaudidae )
  Gatunek: lerka, skowronek borowy (Lullula arborea )

Charakterystyka
Lerka jest najmniejszym przedstawicielem spośród rodziny skowronków zamieszkujących i lęgnących się w Polsce. W porównaniu do skowronka polnego sylwetka bardziej krępa, krótki ogonek i widooczne w locie szerokie skrzydła. Brak zaznaczonego dymorfizmu płciowego. Upierzenie brązowo-szare, szary brzuszek, pierś mocno kreskowana. Dobrze widoczna jasna brew schodząca się na potylicy w literę V, oraz rude policzki.  Obrzeże krótkiego ogonka jasnobrązowe, lecz samo jego zakończenie białe. Lerka posiada również charakterystyczny dla skowronków czubek lecz stawia go dużo rzadziej i jest on zdecydowanie mniejszy niż u pozostałych przedstawicieli tej rodziny. Jest jednym z niewielu gatunków ptaków, który śpiewa również w nocy

Wielkość
 długość ciała 13-15 cm
 rozpiętość skrzydeł  28-30 cm
 waga 24-26 g

Pokarm
 Pokarm zwierzecy głównie drobne owady, pająki i inne bezkręgowce.  Zbiera je z ziemi i niskiej roślinności. Wyjątkowo tylko nasiona traw i chwastów. 

Śpiew/Głos ♫ 
(Nagranie audio: Tomasz Ogrodowczyk)

 Śpiew lerki jest niezwykle melodyjny. To miękkie "fletowe" tony , które samiec wyśpiewuje siedząc na czubku gałęzi lub w czasie lotu w trakcie którego wznosi się i opada  śpiewając monotonnie. Śpiew jest bardzo podobny do sposobu w jaki lerka lata wykonując go. Wznosząc się ptak śpiewa wysokie tony opadając zaś niskie. Co ciekawe śpiew lerki różni się nieznacznie pomiędzy tym wykonywanym z gałęzi a tym wykonywanym podczas lotu. O ile dźwięk ilustrujący tą kartę jest wykonywany przez ptaka w locie, to śpiew lerki siedzącej na gałęzi jest krótszy i składający się z mniejszej ilosci pojedynczych dźwięków .

Rozród i gniazdowanie
  Na tereny lęgowe lerki przylatują już w marcu. Samce rokrocznie zajmują to samo terytorium przystępując do godów z inną partnerką niż rok wcześniej. Zachowania godowe lerki to charakterystyczny lot w połączeniu ze śpiewem nad miejscem gniazdowania.Gniazdo zakładają w płytkim zagłębieniu w miejscu dobrze nasłonecznionym i dobrze osłoniętym. Wysiadywanie trwa ok dwóch tygodni, młode klują się nagie i ślepe. Karmione są przez oboje rodziców przez kolejne dwa tygodnie po czym młode rozchodzą się po najbliższej okolicy, wciąż jeszcze karmione przez rodziców. Zdolność lotu uzyskują po następnym tygodniu. 
 

Biotop
 Lerka zamieszkuje leśne ugory, obrzeża suchych borów sosnowych, nasłonecznine, suche zręby, wrzosowiska, 


Lerki w przeszłości były poszukiwane do  hodowli  w domach ze względu na swój urzekający śpiew.

Opracował:   Sylwester Kocot