IV-V X

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes )
Rodzina: muchołówkowate (Muscicapidae) 
Gatunek: muchołóka mała (Ficedula parva)

Charakterystyka
Niewielki ptak, zbliżony wielkością bardziej do świstunek, niż do muchołówek. Po obu stronach nasady czarnego ogona, który często rozkłada i zadziera, ma charakterystyczne białe pola. Samice wyróżniają się szarobrązową głową i wierzchem ciała, jasną obrączką oczną, kremowym gardłem oraz białawym spodem. U dorosłych samców, w 3 lub 4 roku życia, boki głowy i szyi są popielate, a gardło i górna część piersi pomarańczowordzawe. Bardzo ruchliwa.
 

Wielkość
długość ciała 11 -12 cm
rozpiętość skrzydeł  18,5 -21 cm
waga 7 - 12g

Pokarm
Żywi się głównie owadami, które łowi w koronach drzew, wśród listowia, a także drobnymi bezkręgowcami

Śpiew  ♫
(Nagranie audio: Paweł Szczepaniak)

Głos wabiący: ”srr”, “ile”, “juljo””. Śpiew: miłe, wysokie w tonie dzwoneczki „ tink tink tink daj daj daj da”.

Rozród i gniazdowanie
Polsce nieliczna lęgowo. Monogamiczna, wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazdo w płytkiej dziupli z dużym otworem wlotowym, w niszy lub w kącie gałęzi bądź w szczelinach za odstającą korą drzewa, zbudowane  z mchu, zbutwiałych liści i pajęczyny. Samice składają 5 do 7 jaj kremowych lub zielonkawych, obficie nakrapianych rdzawymi plamkami w maju lub na początku czerwca i wysiadują je samodzielnie przez 15 dni. Karmieniem piskląt zajmują się oboje rodzice. Zdolność do lotu młode uzyskują po 13 dniach, ale jeszcze przez kolejnych kilka dni ptaki dorosłe dostarczają im pożywienie.
 

Biotop
Zamieszkuje starsze lasy liściaste i mieszane o bogatym podszycie, najczęściej wybierając buczynę. Przebywa wysoko, w koronach drzew.


 W Polsce od maja do października, wyjątkowo od połowy kwietnia. W okresie wędrówek tworzy niekiedy niewielkie grupy, lecz zwykle widuje się go pojedynczo lub w parach.   Objęta ścisłą ochroną gatunkową.

Opracowała:   Wanda Kula