X   IV odloty

 

Systematyka
Rząd: blaszkodziobe (Anseriformes )
Rodzina: kaczkowate (Anatidae)
Gatunek: bernikla obrożna (Branta bernicla)

Charakterystyka
Nieco mniejsza niż bernikla białolica, smuklejsza, z dłuższą szyją. Od dzioba do piersi matowoczarna z białą obrożą wokół szyi, której nie mają ptaki młode. Boki ciała szare, wierzch ciemnobrunatny, spód od jasnoszarego po czarny. Podogonie białe. Nogi i dziób czarne. Nieco większa od kaczki krzyżówki. Lata jak kaczka szybko uderzając skrzydłami

Wielkość
długość ciała ok. 60 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 115 cm
waga 1,0 - 2,2 kg

Pokarm
Latem mech, trawa i porosty . W zimie  głównie trawę morską i jej korzenie a także glony.

Głos  ♫
(Nagranie audio: obecnie niedostępne)

Głos jaki wydaje to gulgoczące "r'rot" lub "rhut"

Rozród i gniazdowanie
W krótkie polarne lato już w 10 dni po przybyciu na lęgowiska zakłada gniazdo w kolonii przy ujściach rzek i przymorskich jeziorach umieszczone na wzniesieniach terenu. Gniazdo wysłane puchem znajduje się na ziemi między kamieniami na podściółce z porostów. Samica składa i wysiaduje 3-6 jaj. Wysiadywanie trwa 24-26 dni. Młode usamodzielniają się po 40 - 50 dniach. W kolonii kilka rodzin tworzy wspólne stado.

Biotop
To gatunek najbardziej wysunięty na północ ze wszystkich gęsi. Jej zimowisko to tundra na wybrzeżach Morza Arktycznego. Zdarza się jednak, że małe stadka lub pojedyncze osobniki zalatują bardziej w głąb lądu a w mroźne zimy przelatuje bardziej na południe.


Opracował:   Emil Dzienniak