IV- VVII-IX    

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes )
Rodzina: pokrzewkowate (Sylviidae )
Gatunek: świstunka leśna (Phylloscopus sibilatrix )

Charakterystyka
Drobny i smukły ptak o długich skrzydłach i krótkim ogonie. Ma żółtozielony wierzch ciała , na skrzydłach jaśniejsze brzegi lotek trzeciorzędowych. Cytrynowożółte policzki brew, gardło i pierś, biały brzuch. Obie płci takie same. Młode podobne do dorosłych , lecz szarawe z wierzchu i bledsze na spodzie.
 

Wielkość
długość ciała 12-13 cm
rozpiętość skrzydeł  19,5-24 cm
waga 6,5-15 g

Pokarm
Zjada głównie owady i inne bezkręgowce zbierane na liściach w koronach drzew, latem i jesienią również owoce.

 

Śpiew ♫ 
(Nagranie audio: prof. W.Meissner KEiZK UG)

Śpiewa w spoczynku, w ruchu, albo w krótkim locie tokowym dźwięczną serią stopniowo przyśpieszanych zgłosek „tsip” przechodzących na koniec w metaliczny trel: „tsip tsip tsip-tsip-tsipsipsip sirrrrr „. Poza tym odzywa się miękkim , nieco żałosnym ”tju”, wydawanym także przeciągłymi seriami jako alternatywny śpiew.

Rozród i gniazdowanie
Wyprowadza co roku do dwóch lęgów. Tworzy pary utrzymujące się przez cały sezon ale niektóre samce kojarzą się równocześnie z dwiema, w wyjątkowym przypadku z trzema samicami. Okrągłe gniazdo na skarpie lub stoku samica umieszcza bezpośrednio na ziemi. Składa 5 do 7 białych , brązowo plamkowanych jaj i wysiaduje przez około 13 dni. Oboje rodzice zajmują się ogrzewaniem i karmieniem piskląt. Dostarczają im pożywienie także przez kilkanaście dni po opuszczeniu gniazda.
Biotop
Zamieszkuje starsze drzewostany, głownie liściaste (bukowe), o skąpym podszycie. Rzadziej bytuje w parkach, starych ogrodach. Przebywa głównie w dolnych partiach koron drzew, często zlatuje ku ziemi.

 Zimę spędza w Afryce, na południe od Sahary. U nas przebywa od końca kwietnia do września.

Opracowała:   Wanda Kula