IV - V   VIII-IX 

 

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: pokrzewkowate (Sylviidae)
Gatunek : cierniówka (Sylvia communis)

Charakterystyka
    Cierniówka jest trochę mniejsza od wróbla. U obu płci wierzch rudoszary, skrzydła wyraźnie rdzawe z rdzawo czarnym rysunkiem. Ogon ciemnobrązowy z białymi brzegami, długi, nogi jasnobrązowe. Spód białawy z szarym lub różowym nalotem. U samca głowa wyraźnie szara, a podgardle czysto białe. U samicy głowa brązowawa, a podgardle nie tak jasne jak u samca. Zewnętrzne sterówki dorosłych ptaków są koloru białego. U młodych mają barwę brązową. Od podobnych pokrzewek można ją najłatwiej rozpoznać po rdzawych brzegach lotek i pokryw skrzydłowych. Ma również jasną tęczówkę (poza osobnikami młodocianymi) i pełną obrączkę wokół oka. Ma także bardziej okrągłą w porównaniu do piegży oraz pokrzewki ogrodowej oraz ledwie widoczną pokrywę uszną w kolorze lekko ciemniejszego brązu. Nogi długie w jasnym odcieniu brązu.

Wielkość
długość ciała 13 - 14 cm,
rozpiętość skrzydeł 23 cm,
waga 15 g.

Pokarm
  Pokarm to owady, pająki i inne drobne bezkręgowce a jesienią i zimą nasiona, owoce i jagody. Z tego też powodu bardzo ruchliwe, nieustannie skaczą po gałązkach w poszukiwaniu pożywienia.

Śpiew ♫ 
(Nagranie audio:Paweł Szczepaniak)

  Cieniówkę można zauważyć gdy śpiewa z wysoko położonego miejsca lub w krótkim locie tokowym. Pieśń jest krótka, zgrzytliwa, zakończona jakby pytającym „herrot” . Ciekawe jest to, że głośny śpiew cierniówki nie świadczy o miłosnym powodzeniu. Wręcz przeciwnie, w populacjach tych ptaków często spotykany jest nadmiar samców, a te samotne śpiewają z większym zaangażowaniem. Wabienie ”wit wit” lub „tak”. Głos alarmowy to: „czarr”.

Rozród i gniazdowanie
  Samiec buduje kilka na pół gotowych, luźno uwitych gniazd . Samica wybiera jedno i wyściela jego głębokie wnętrze suchymi trawami, korzonkami, sierścią. Umieszczone jest zwykle na wysokości poniżej 1 metra, nieraz tuż nad ziemią, w gęstym, ciernistym krzewie, jałowcu, lub młodym świerku. Często przerasta je roślinność zielna. W ciągu roku wyprowadza jeden lub dwa lęgi, składając w maju - czerwcu 4 do 6 zielonkawych, brązowo nakrapianych jaj. Jaja wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres około 13 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 14 dniach.

Biotop
  Żyje głównie w pobliżu otwartych przestrzeni, w lasach i dolinach rzek, ale chętnie gniazduje także na terenach suchych. Nie omija obszarów typowo rolniczych, obrzeży miast i terenów ruderalnych. ale za to bardzo rzadko pojawia się w miastach. Zamieszkuje kępy gęstych,nawet niskich krzewów lub bylin, w miejscach dobrze nasłonecznionych, otoczonych bujną roślinnością, śródpolne zarośla. Jako jedyna z pokrzewek zasiedla tereny bezdrzewne. Zwykle jednak przebywa w gęstej krzaczastej roślinności, gdzie trudno ją wypatrzyć. Łatwiej usłyszeć niż zaobserwować.


Zimuje w środkowej Afryce, na Półwyspie Arabskim i na subkontynencie indyjskim. 

Opracował/a:   Wanda Kula