ściśle chronionyIII-IV doVII-IX ściśle chroniony

     

Systematyka
Rząd: siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: bekasowate (Scolopacidae)
Gatunek: kulik wielki (Numenius arquata)

Charakterystyka
Duży ptak o okrągłej głowie , bardzo długim, zagiętym ku dołowi dziobie, dość długiej szyi i nogach. Samiec i samica podobne do siebie, szarobrązowe, pokryte na szyi i głowie podłużnymi bądź okrągłymi czarnymi plamami. W locie widać wyraźnie biały kuper. Młode są bardziej szare i mają krótszy ogon. Po ziemi ptak porusza się wolno, lata też niezbyt wysoko.

Wielkość
długość ciała nie licząc dzioba 42-50 cm,
rozpiętość skrzydeł 95-100 cm
waga około 850   g.

Pokarm
Pożywieniem kulika wielkiego są drobne bezkręgowce wydobywane z gleby i mułu, pierścienice, owady, pająki, drobne małże i ślimaki, kijanki, małe żaby. Zdarza się, że uzupełnia dietę jagodami i nasionami.

Śpiew/Głos ♫ 
(Nagranie audio: Tomasz Ogrodowczyk)

Odzywa się często. Podczas lotu odzywa się melodyjnym, fletowym kjurli, a podczas falistego lotu tokowego wzlatując wydaje niskie dźwięki przypominające flet, podczas lotu ślizgowego, dźwięczne trele: kulik kulik dju dju tlaju traji

Rozród i gniazdowanie
Na terenach lęgowych od marca do sierpnia. Miejsce gniazdowania można zlokalizować na podstawie głosów tokujących ptaków i obserwacji zachowania dorosłych ptaków, które w czasie toków zataczają koła nad miejscem gniazdowania. Czasem jednak ptaki, choć zajmują terytorium gniazdowe, nie gniazdują. Gniazdo stanowi wydrapane, płytkie zagłębienie w gruncie, wśród gęstych traw, w pobliżu wody, na łące lub wrzosowisku, w miejscu, z którego widać dużą przestrzeń. Gniazdo jest wysłane suchymi źdźbłami. Wyprowadza jeden lęg w roku. Od końca marca, do czerwca kiedy to samica składa 3 - 4 zielonkawobrązowe, ciemno nakrapiane jaja. Pary gniazdują pojedynczo, choć zdarza się , że w sprzyjających warunkach po kilka par blisko siebie. Wysiadują jaja na zmianę przez 26 do 30 dni, zachowując się w tym czasie niezwykle ostrożnie. Po wykluciu się piskląt stają się hałaśliwe i agresywne. Pisklęta, którymi opiekują się obydwoje rodzice, szybko opuszczają gniazdo i uzyskują samodzielność po 40 dniach. Pisklęta po wykluciu, mają dziób prosty, który dopiero po 3 tygodniach zaczyna się zakrzywiać do dołu. Bardzo przywiązany do swoich lęgowisk. Żyje do 30 lat.

Biotop
Zamieszkuje wilgotne łąki, pastwiska, tereny bagienne, czasem również pola. Spotyka się go dość wysoko w górach, na torfowiskach i wrzosowiskach jak również na suchych stepach w pobliżu wody. Poza sezonem lęgowym przebywa w grupach i stadach na płaskich, mulistych brzegach, oraz przybrzeżnych polach. Najłatwiej go zobaczyć żerującego na mulistych brzegach wód . 


Na terenach zurbanizowanych liczebność kulika wielkiego maleje. Niezbedna jest ochrona jego lęgowisk i zimowisk.

Opracowała:   Wanda Kula