III - IV   X-XI    

Systematyka
  Rząd:  pełnopłetwe ( Pelecaniformes )
  Rodzina: czaplowate ( Ardeidae )
  Gatunek: czapla biała ( Ardea albaa )

Charakterystyka
 Duża czapla ,wielkościa dorównuje czapli siwej. Zdecydowanie zgrabniejsza i smuklejsza, zawsze śnieżnobiała. W szacie godowej na barkach wyrastają jej dłuższe, ozdobne pióra (egrety), które spływając poza ogon przypominają welon. W szacie godowej również dziób zmienia kolor. Poza sezonem godowym  żółty, zmienia kolor na czarny , jedynie  nasada dzioba pozostaje żółta.  Pisklęta i ptaki młodociane mają dziób w kolorze żółtym. Nogi czapli białej są czarne jedynie pazury mają zielonkawo-czarny nalot. Ich ruchy są powolne i dostojne zarówno w czasie brodzenia w wodzie podczas polowania, jak i w locie. Latają majestetycznie  z wolna uderzając skrzydłami, ich lądowanie jest pełne gracji, a śnieżnobiała barwa nasuwa skojarzenie z baletnicami.

 W przeszłości masowo polowano na te ptaki. Ozdobne egrety stały się przedmiotem pożadania wytwornych dam, które przyozdabiały sobie nimi swoje kapelusze.

Wielkość
 długość ciała 80 - 100 cm
 rozpiętość skrzydeł  140 - 170 cm
 waga 700 - 1600 g

Pokarm
 Żywi się najchętniej pokarmem zdobywanym w wodzie ryby, wodne owady. Lecz nie pogardzi pokarmem zdobywanym na lądzie ,myszy ,szarańczaki, jak również młode ptaki.  Polują najchętniej  w płytkiej wodzie. 

Śpiew/Głos ♫ 
(Nagranie audio:
Tomasz Ogrodowczyk)
 Poza sezonem lęgowym w zasadzie milcząca. Odzywa się w koloniach suchym ,chrapliwym krrrrok.

Rozród i gniazdowanie
 Czaple białe gnieżdżą się w małych liczących kilkanaśie par koloniach. Gniazda zakładają w najbardziej niedostępnych częściach rozległych trzcinowisk często w mieszanych koloniach z przedstawicielami innych czaplowatych. W wyjątkowych przypadkach np. braku odpowiednich trzcinowisk zakłada gniazda na drzewach. Gniazda czapli białych mają kształt stożka wyłożonego delikatną wyściółką. Samica buduje gniazdo z materiału dostarczanego przez samca. Składa w nim zwykle 3 -4 jaja, które wysiadywane są  25-26 dni przez oboje partnerów. Młode karmione są przez okres sześciu tygodni. po tym czasie potrafią już latać.

Biotop
 Czapla biała jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Zasiedla duże  trzcinowiska na jeziorach lub deltach rzek.

 Do Polski licznie zalatuje i spotkać ją można wszędzie tam gdzie znajdzie odpowiednie warunki by móc się pożywić. Jeziora, zbiorniki zaporowe, spokojnie płynące rzeki, stawy hodowlane.


   W Polsce czapla biała jest nielicznie lęgowa choć jej populacja powoli rośnie. W 1997 roku odnotowano pierwszy wspólczesny fakt lęgów, w dolinie Biebrzy. Wysoce prawdopodobne jest ,że przystępowała do lęgów w latach wcześniejszych gdyż widywano ją w szacie godowej już od 1994r. W chwili obecnej lęgi odbywa w trzech miejscach w Polsce. Właśnie w dolinie Biebrzy , w Ujściu Warty, oraz nad zbiornikiem Jeziorsko

Opracował:   Sylwester Kocot